Náš příběh
České Tremoso – Lupina jak ji neznáte!
Celé to začalo jedním studijním pobytem, při kterém jsme poznali místní pochoutku - tremoso, neboli zavařenou lupinu ve slaném nálevu. Po návratu domů jsme hledali tuto neobvyklou, ale velmi návykovou pochutinu u nás v České republice. Po dlouhém a marném hledání jsme se rozhodli ji vyrábět. A tak vzniklo České Tremoso. Našim cílem je přiblížit tuto zdravou a chutnou plodinu co nejvíce lidem.
Lupina - vlčí bob
Není lupina jako lupina, tato rostlina, u nás také známá jako vlčí bob, je většinou považována za okrasnou rostlinu. Avšak existuje plno druhů, které nejsou pouze okrasné, ale navíc i velmi prospěšné pro lidské zdraví. Jedním z nich je lupina bílá, kterou pro naše výrobky používáme. Má nasládlou jemně oříškovou chuť a svým složením se vyrovná například i sóji.
Čím je zavařená lupina prospěšná pro lidské zdraví?
Svým vysokým obsahem vlákniny (14,2 %), bílkovin (10,1 %), nízkým obsahem tuků (okolo 4 %) a řadou dalších látek pozitivně ovlivňujících naše zdraví. Za zmínku stojí například lecitin, který napomáhá správnému fungování mozku a zlepšuje paměť. Celiaky určitě potěší, že lupina neobsahuje lepek.
České Tremoso se od zahraniční pochoutky liší zejména velikostí bobů a tuhostí slupky. Naše varianta má menší, ale zato měkčí a jemnější plody. Díky tomu není třeba loupat velmi tuhou slupku jako u jiných druhů lupiny. Tato slupka navíc obsahuje velké množství vlákniny, o kterou byste neradi přišli. České Tremoso si můžete vychutnat v našich originálních příchutích. Solené pro milovníky vína, česnekové pro pivaře, chilli pro odvážné a pro staromilce máme sladkokyselé v octovém nálevu.